advertentie

wim daniëls

1. Hoe schrijf je sms-berichten?

2. Engelse sms-letterwoorden

3. Nederlandse sms-letterwoorden

4. Shordjes

5. Sms-berichten via beurs- en sportjargon

6. Sms-smileys

7. Alfabetische lijst

8. Sms-diensten en sms-links


Sms-diensten en sms-links

Sms-diensten
Het is voor sms-gebruikers mogelijk om via sms op de hoogte te worden gehouden van een groot aantal uiteenlopende zaken. Je laat je dan eenvoudigweg door speciaal daarvoor opgezette diensten sms-berichtjes toesturen. In sommige gevallen moet je daarvoor betalen, in andere gevallen zijn de berichtjes gratis of zijn ze inbegrepen bij het abonnement dat je voor je mobiele telefoon hebt afgesloten..
In alle gevallen moet je je voor het ontvangen van sms-berichten (van derden) eerst aanmelden, veelal via internet, bij een organisatie die sms-diensten aanbiedt. Je kunt daarbij meestal ook opgeven hoe vaak je over welk onderwerp een sms-bericht wilt krijgen.

Een van de aanbieders van sms-diensten - er zijn er al heel wat en er komen er nog veel meer bij - is Nozy, een samenwerkingsverband tussen Free Record Shop en Libertel. Via Nozy kun je op de hoogte gehouden worden van cd-releases, spelletjes, video's en uitgaansmogelijkheden. Voor dat laatste kun je je ook aanmelden bij www.partysms.nl. Ook de organisatie Mobile Fun biedt entertainmentdiensten via sms aan.
SMS Company (www.smscompany.nl) bied je de mogelijkheid om nieuws over je favoriete profvoetbalclub via sms-berichtjes doorgestuurd te krijgen. In een aanbiedingsadvertentie van augustus 2000 schrijft SMS Company hierover: 'U ontvangt het belangrijkste transfer-, blessure- en oefenwedstrijdnieuws van uw club (1 ŕ 2 keer per week). Daarnaast ontvangt u op alle beker- en competitiespeeldagen een actueel SMS-bericht over uw eigen club. Elke voor- of tegengoal, alsmede de tussen- en eindstand, wordt naar u verzonden (…).'

En zo zijn er veel meer maatschappijen en maatschappijtjes die je op geregelde of ongeregelde tijden een sms-bericht willen sturen over de meest uiteenlopende onderwerpen: het filmaanbod van de regionale bioscopen, het weer, de sneeuwhoogten, files, actueel politiek nieuws, je horosocoop, een mop, de beursberichten, noem maar op.

Aan sommige sms-diensten zijn ook spelletjes gekoppeld waarmee je prijzen kunt winnen. Dat is bijvoorbeeld het geval met 'Mobilsjov', een project van de muziekzender TMF en de telefoonmaatschappij BEN (www.Mobilsjov.nl). Een van de spelletjes is bijvoorbeeld 'crazy', waarbij je op je gsm-scherm door elkaar gehusselde letters aangereikt krijgt die je zodanig moet rangschikken dat er een woord ontstaat. Om met het spel mee te kunnen doen, moet je eerst een keyword verzenden als sms-bericht.
Mobilsjov kent ook de 'James Date & Nurse Honeylove', een dating service. 'Met SMS-tekstberichten vanaf je mobiele telefoon start je een chat, regel je blind dates en daag je anderen uit. Een chat kan privé zijn van je GSM-toestel naar de mobiele telefoon van een andere persoon. Maar je kunt ook een chat voeren via de dating chatbox op TMF Tekst pagina 892. Uiteraard anoniem!', aldus de Mobilsjov-folder.

Sms-links
Er zijn vele tientallen internetsites die op de een of andere manier aandacht schenken aan sms-berichten. Een handige is http://sms.pagina.nl, een onderdeel van www.startpagina.nl. Je vind er zeer uiteenlopende informatie over alles wat met sms te maken heeft: sms-diensten, sms-software, info over sms'en naar het buitenland, enzovoort.
http://sms-pagina.nl heeft bovendien tal van links naar andere sms-pagina's.
Een aanrader is ook www.message4u.nl en www.gsmtop.com. Die laatste site heeft een top-100 van sms-sites. In die top-100 staan weer sites die zelf ook een top-100 hebben, en in die top-100 vind je ook weer … enzovoort. Kortom SIO (sites in overvloed) voor sms. Een zeer actuele site is www.SMScity.com.