Blog

 

Arleniusdag

Afgelopen zaterdag, 14 oktober, hielden we in Aarle-Rixtel de Grote Arleniusdag, met sprekers, workshops en rondleidingen en met de onthulling van een kunstwerk ter ere van Arlenius op een locatie vlak bij zijn geboortehuis, hoek Kerkstraat-Opstal. 

Arlenius werd in 1510 in Aarle-Rixtel geboren als Arnoud van Eijndhouts. later in zijn leven werd hij in Italië onder de naam Arlenius bekend als een van de belangrijkste boekkenners, boekverkopers en boekbewerkers. Hij stelde ook een Grieks-Latijn woordenboek samen, dat dertig 'vrienden van Arlenius' in april van dit jaar hebben aangekocht en met een busreis hebben opgehaald in een antiquariaat in Florence.

Hieronder komt binnenkort een afbeelding van het afgelopen zaterdag onthulde kunstwerk, dat gemaakt is door Jack Wilting. Het verbeeldt drie boeken maar tegelijkertijd drie vogels. Die vogels zaten ook in het familiewapen van de familie Van Eijdhouts, maar ze staan vooral voor het uitvliegen van Arlenius, vanuit Aarle-Rixtel naar Florence, in de zestiende eeuw.