Blog

 

(dinsdag 9 maart 2021)

Bert Kuijpers

Bert of Bertje Kuijpers is overleden. Hij speelde in mijn leven wel een belangrijke rol. Nadat ik de mulo had gedaan kwam ik op de havo terecht, waar ik Duitse les van hem kreeg. In mijn herinnering begon hij zo ongeveer elke les met een mop. In het cabaretprogramma dat ik momenteel speel, maar waarvan de voorstellingen steeds maar weer doorgeschoven moeten worden naar een nieuwe datum, vertel ik daar ook over en haal ik een van die moppen aan, waarbij ik nadrukkelijk ook Berts naam noem.

Als hij zijn mop aan het begin van de les verteld had, begon hij toch met het vak Duits. Hij leerde me de Duitse literatuur kennen en daar was ik blij mee. Ik trof er prachtige boeken in aan. Op dezelfde havo had ik een docent Nederlands, Harm Savenije, die me enthousiast maakte voor de Nederlandse literatuur. De lessen van Bert en Harm leidden ertoe dat ik daarna Duits en Nederlands ging studeren op de lerarenopleiding in Tilburg.

Daarna verloren we elkaar wat uit het oog, maar dat werd anders toen Bert in Aarle-Rixtel kwam wonen en stadsdichter van Helmond werd. We spraken elkaar weer geregeld en het kwam zover dat ik Bert opvolgde als stadsdichter van Helmond. Bert had als het ware de weg voor me bereid: in Aarle-Rixtel wonen of uit Aarle-Rixtel komen en dan toch stadsdichter van Helmond kunnen worden. Bert zelf kwam overigens oorspronkelijk wel degelijk uit Helmond.

Het was ook nog wel bijzonder dat hij me vroeg om bij zijn afscheid van zijn lerarenloopbaan te spreken. Als jonge jongen had ik dus bij hem in de klas gezeten en nu luidde ik zijn pensioen in.

Vrij geregeld stuurde Bert me een telefonisch berichtje, soms met een vraag erin. Zijn laatste vraag dateert van 7 januari van dit jaar. Het was een vraag over het programma 'De Slimste Mens'. Bert: 'Philip Freriks zegt elke avond: wie de tijd van de tegenstander op nul seconde brengt ...' Is het bij 'nul' nou 'seconde' of 'seconden', hoe zit dat? Groeten, Bert.'
Mijn antwoord was: 'Beste Bert, meervoud is de regel, maar heel hard is die regel niet. Hartelijke groet.' Nu maakt het sowieso niet meer uit. Berts tijd is om. Maar hij heeft bij leven en welzijn prachtige liedjes gemaakt en gezongen en veel mooie gedichten voor en over Helmond geschreven. En hij heeft mij dus als enthousiaste docent en aangenaam mens enthousiast gemaakt voor de literatuur:
Wo ein Begeisterter steht, ist der Gipfel der Welt.' (Joseph von Eichendorff)

  • Amazonenlaan 39 5631KX Eindhoven
  • |
  • mob. 06 - 488 149 76
  • |
  • tel. 040 - 24 64 993
  • |
  • info@wimdaniels.nl