Blog

De Grote Arleniusdag

Datum: zaterdag 14 oktober 2023
Locatie: Bij Van Dijk, tegenover de kerk in Aarle-Rixtel
Presentatie: Wim Daniëls

Arlenius werd in 1510 in Aarle-Rixtel geboren als Arnoud van Eijndhouts. Hij zou later in zijn leven uitgroeien tot een belangrijke spil op boekengebied in het Italië van de zestiende eeuw. De Grote Arleniusdag is georganiseerd om Arlenius meer bekendheid te geven. In april al haalden dertig 'vrienden van Arlenius' een boek van hem op in Florence, dat hij in 1546 samenstelde. Dat boek is op de Arleniusdag ook te bewonderen.

13.15 - 13.45 uur: inloop, met koffie/thee en een Italiaanse lekkernij.

13.45 opening door Wim Daniëls

13.50 – 14.20: interview met Frans Slits, die in Italië, in het bijzonder in Florence, veel onderzoek heeft gedaan naar het vriendenduo Torrentinus (uit Gemert) en Arlenius (uit Aarle-Rixtel) en over hen in 1995 ook een prachtig boek heeft geschreven.

14.20 – 14.45: Voordracht van Henk van Beek over het gezin Van Eijndhouts, waarin Arlenius in 1510 werd geboren.

14.45 -15.55 Pauze.

14.55  – 15.20: Interview met Anton Schuttelaars, historicus en werkzaam bij het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) over het leven in de zestiende-eeuwse maatschappij, studeren aan een Latijnse school, zoals Arlenius deed, en vervolgens aan buitenlandse universiteiten gaan studeren. Hoe ging dat in die tijd?

15.20 Pauze en voorbereiding voor de rest van het dagprogramma.

15.35: Start eerste rondleiding o.l.v. Henk van Beek (ongeveer 1 uur), waarbij het accent ligt op locaties/gebouwen die ook Arlenius gekend moet hebben, zoals de Mariakapel en het hagelkruis. 

- Start eerste workshopronde, waarbij gekozen kan worden uit twee workshops: 1 Latijn, de taal waarvan Arlenius zich veelvuldig bediende (Marjolijn Smits, docente Latijn en Grieks) en 2 de boekdrukkunst (Jan-Willem van der Looij van drukkerij Mizdruk). Arlenius werd geboren zestig jaar na de uitvinding van de boekdrukkunst. Beide workshops duren maximaal 1 uur.

16.45:
- start tweede rondleiding (idem aan hiervoor)
- start tweede workshopronde (idem aan hiervoor)

(Inschrijven voor de rondleiding en/of workshop(s) gebeurt bij binnenkomst.)

17.45: Gezamelijk, voor wie wil en kan, naar de onthulling van het Arleniuskunstwerk, dat gemaakt is door Jack Wilting. Er is een toespraak van Roland Roijackers, voorzitter van de heemkundekring en van de kunstenaar zelf. Burgemeester Frank van der Meijden onthult het beeld, waarna Henk van Beek het inmiddels befaamde Arleniuslied zingt.

18.45 uur: Uitgebreid Italiaans buffet, muzikaal ingeleid door Suzanne Voets en Daan van der Velde.

20.30 uur: Optreden van koor Korale met zestiende-eeuwse muziek. Duur: ongeveer een half uur.

21.00 uur: Einde officieel programma; nazit met muziek en dans.

Inschrijven voor de Arleniusdag kan via arlenius@wimdaniels.nl

De inschrijfkosten bedragen 60 euro, waarbij is inbegrepen: lezingen, interviews, rondleiding, workshops, welkomstgebakje en koffie/thee bij binnekomst, Italiaans buffet (ook geschikt voor vegetariërs) en twee consumpties.

Het is natuurlijk ook mogelijk om slechts een deel van de Arleniusdag bij te wonen. De kosten blijven wel 60 euro. Heb je niet genoeg geld om je in te schrijven terwijl je dat wel zou willen, schrijf je dan toch in; dan kijken we of we er een mouw aan kunnen passen.