Blog

Mail uit Nieuw-Zeeland

In mijn net verschenen boek ‘Houdoe!’ heb ik een hoofdstuk gewijd aan Hanneke Gelderblom-Lankhout. Ze was als klein (joods) meisje in de Tweede Wereldoorlog gescheiden geraakt van de rest van haar gezin. Ze had vanuit haar onderduikadres nog wel een briefje bij haar moeder kunnen bezorgen maar het verzet had de plaats van verzending ervan afgeknipt uit angst dat de Duitsers haar onderduikadres zouden ontdekken. Ze had het briefje ondertekend met ‘houdoe’. Dat woord was voor de moeder na de bevrijding het enige aanknopingspunt om de verblijfplaats van haar dochtertje te achterhalen. Het moest ergens in Brabant zijn, concludeerde ze op basis van dat woord 'houdoe'.

Ze pakte de fiets en fietste van Den Haag naar Brabant en ging daar van dorp naar dorp. In Mariaheide, bij Veghel, hoorde ze van de pastoor dat er ergens een klein meisje ondergebracht was bij een familie. Het bleek haar dochtertje te zijn.

Het dochtertje, Hanneke, had eerst ondergedoken gezeten in Eerde bij Schijndel. Maar daar leek haar schuilplaats ontdekt te worden. De vrouw bij wie ze er was ondergebracht, besloot naar een ander adres te gaan, samen met haar pasgeboren baby en met Hanneke. Ze pakte de fiets, zette Hanneke achterstevoren op de bagagedrager en liet Hanneke zo de kinderwagen voorttrekken met daarin de baby. Zo belandden ze in Mariaheide. Nu ontving ik gisteren vanuit Nieuw-Zeeland dit mailtje van een man die woonachtig is in Monnickendam:

‘Geachte heer Daniëls, beste Wim,
Ik ben momenteel op vakantie in Nieuw Zeeland en werd getipt door een familielid om even naar uitzending gemist van RTL Late Night te kijken (techniek staat voor niets tegenwoordig). U vertelt in de uitzending aan Twan Huys over "houdoe" en aan het slot de anekdote over Hanneke Gelderblom die met de moeder van een baby achter op de fiets moest vluchten voor oorlogsgeweld. Laat die moeder nu mijn moeder zijn! Dus ik heb hier ver weg als trotse zoon een traantje weg moeten pinken omdat u dat zo mooi vertelde en in het nieuws bracht. Overigens staat er een boekje op stapel over de lotgevallen van Hanneke Gelderblom als onderduikkind. Daar komt haar langste en laatste verblijf (tot de bevrijding) bij mijn ouders uitvoerig aan bod. Tot slot: de baby uit het verhaal, mijn oudste zus, is vorig jaar helaas plots overleden. Nogmaals dank voor uw mooie verhaal!’

  • Amazonenlaan 39 5631KX Eindhoven
  • |
  • mob. 06 - 488 149 76
  • |
  • tel. 040 - 24 64 993
  • |
  • info@wimdaniels.nl