Blog

Gedicht voor 300 jaar Bavaria

Van hop naar hoplala

Je moet eerst een brouwerij hebben
voordat er leven in kan komen
zie het als de gang
van hop naar hoplala

De brouwerij kwam er
we schrijven 1719
een accijnsbriefje uit dat jaar
markeert de start
Lieshout was de plaats van handeling
een gehucht toen nog
nu nog altijd niet heel groot
maar inmiddels wel befaamd
als Lieshout, Laarbeek
vanwege die brouwerij die er dus kwam
en die er sindsdien
niet meer uit verdween
niet in geen 100, geen 200, geen 300 jaar
het ging van hop naar hoplala

De naam, de familie, die vastgeklonken is
aan de brouwerij
is Swinkels
een geslacht bij wie het brouwen
in de genen ging zitten
en genen brengen generaties voort
in dit geval van mensen
die brouwen konden
en naast die kunde ook
de kunst verstonden
de brouwsels te verkopen
met Brabantse bravoure
overtuigend op hartelijke wijze

De eerste grote troefkaart
die werd uitgespeeld heette Bavaria
een bier dat licht en donker is
wit zelfs
en zonder alcohol, nul komma nul,
net zo goed een bier mag heten
zonder klein bier te zijn
ook hierbij ging het van hop naar hoplala

Allengs kwam er nog meer leven in de brouwerij
met andere brouwerijen
met bieren in soorten en maten
en met merken die namen zouden kunnen zijn
van voetbalelftallen:
Brugge Tripel, La Trappe, de Molen
van schilders uit de Gouden Eeuw:
Steenbrugge, Rodenbach, Estaminet, Swinckels met ck
van nieuw ontdekte planeten:
Urthel, Palm, Cornet
van nieuwe bioscoopfilms:
Arthur’s legacy, Habesha en 8.6
ze zijn er trouwens ook: filmsterren die
het Lieshoutse bier aanprezen en aanprijzen

Het bedrijf ging steeds vaker de grenzen over
van land naar land en over zee
vandaar inmiddels ook die naam
Swinkels Family Brewers
nu zelfs met ‘koninklijke’ ervoor
royal Swinkels Family Brewers
royal SFB

Ambrosius
de eerste Swinkelsbrouwer van de Brewers
veert op uit zijn graf
nooit heeft hij
en nooit hebben anderen
berouwd wat er is gebrouwd
van water, van hop
van mout, een woord
dat verwant is aan ‘malt’ in de betekenis ‘zacht’
van gist, dat in oorsprong
‘koken’ en ‘opbruisen’ betekent
300 jaar verfrissend bier van het zuiverste water
inmiddels wereldwijd spraakmakend
maar wel nog altijd op Brabantse wijze
van hop naar hoplala
 

  • Amazonenlaan 39 5631KX Eindhoven
  • |
  • mob. 06 - 488 149 76
  • |
  • tel. 040 - 24 64 993
  • |
  • info@wimdaniels.nl